Oefentherapie

Oefentherapie Mensendieck/Cesar
Oefentherapie Mensendieck/Cesar is een erkend paramedisch beroep. Deze behandelmethode richt zich op het opheffen en voorkomen van klachten als gevolg van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde ziekte of afwijking.
Een oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Tevens leert u inzicht te krijgen in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanning en hoe u hiermee om kunt gaan.
U leert optimaal te bewegen en te functioneren tijdens uw dagelijkse bezigheden.

Persoonlijke begeleiding
Wij, oefentherapeuten Mensendieck / Cesar, begeleiden en trainen u in het aannemen van een juiste houding en een goede manier van bewegen. Ook werken wij samen met u, indien relevant, aan de balans tussen belasting en belastbaarheid én spanning en ontspanning zodat uw lichaam weer in een goede conditie kan komen. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen zijn hierbij een goede ondersteuning.
U krijgt oefeningen en leert hoe u uw houdings- en bewegingspatroon kunt corrigeren in uw dagelijks leven. Denk hierbij aan o.a. de werkomgeving, de thuissituatie alsook uw sport en hobby’s.
Wij stemmen de behandeling af op uw persoonlijke situatie. U leert uw disfunctionele gewoontes te herkennen en deze te doorbreken. Zo leert u om zelf beter met uw klachten om te gaan en te voorkomen dat klachten weer terugkeren.

Risicogroepen
Oefentherapie is ook bedoeld voor mensen met een verhoogde kans op problemen aan het bewegingsapparaat. Zwangere vrouwen bijvoorbeeld en opgroeiende kinderen met houdingsafwijkingen. Maar ook mensen die zware fysieke arbeid verrichten (b.v. bouwvakkers, verpleegkundigen) of personen die vaak dezelfde bewegingen uitvoeren (b.v. beeldschermwerkers, kapsters en chauffeurs).